Voor Gasunie voert NEO updates uit voor analyses van de diepteligging van het Gasunie leidingnetwerk van ca 14.000 km. In één oogopslag ontstaat een overzicht van situaties waar de hoogte van het maaiveld (en dus de diepteligging van de leidingen) is veranderd. Met deze updates is de veilige ligging van het leidingnetwerk nog beter geborgd.
De updates worden uitgevoerd met het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN). De analyse is een onderdeel van het proces Beheer Veilige Ligging. Ook andere analyses maken onderdeel uit van dit proces, zoals bewaking met helikoptervluchten en de inzet van luchtfoto’s en satellietbeelden om veranderingen te signaleren.
Gasunie: “Om veilig en betrouwbaar gastransport te kunnen waarborgen, is de ongestoorde ligging van de infrastructuur van cruciaal belang. Dat betekent dat we hoge eisen stellen aan de kwaliteit van onze data, met name de diepteligging.” Het leidingnetwerk heeft een minimale dekking van 85 cm om te voorkomen dat een leiding per ongeluk geraakt wordt bij grondwerkzaamheden. Via het KLICproces wordt Gasunie betrokken in de voorbereidingen van graafwerkzaamheden door derden. Bij de vervolgafspraken wordt gebruik gemaakt van de gegevens over de feitelijke situatie buiten. Met het AHN kan dat op een efficiënte manier: na elke update van het AHN wordt de maaivelddata bijgewerkt en indien nodig in het veld geverifieerd. Zo ontstaat een consistent beeld van de dekking op alle leidingen van Gasunie in heel Nederland en kan er gericht en spaarzaam met de inzet van mensen in het veld worden omgegaan.
Het AHN is een zeer nuttige bron voor het bewaken van de maaiveldhoogtes. Het is een landsdekkend bestand dat een consistent beeld geeft voor waarmee de dekking van oven alle leidingen van Gasunie kan worden afgeleid. AHN geeft echter geen hoogtes onder waterniveau. Een ander aandachtspunt zijn de zones rond watergangen en vegetatie waar de classificatie van het AHN suboptimaal kan zijn, b.v. als vegetatie in of op het water als maaiveld is geclassificeerd. Dan wordt namelijk de maaiveldhoogte te hoog ingeschat. Samen met Gasunie heeft NEO een methodiek ontwikkeld waarbij deze situaties vroegtijdig kunnen worden gesignaleerd en geïdentificeerd om te voorkomen dat de dekking wordt overschat.
Het monitoren van assets en infrastructuur is één van de specialiteiten van NEO. Steven Braakman van NEO: “Met de nieuwste releases van het AHN, versie 5, gaan Gasunie en NEO weer samen aan de slag voor een veilige leefomgeving.”